Home » Hoe beïnvloedt emotie jouw beleggingsbeslissingen?

Hoe beïnvloedt emotie jouw beleggingsbeslissingen?

Door admin
0 Opmerking 765 Bekeken
Opkomende markten

Emotie is een slechte raadgever en kan een belangrijke rol spelen bij het nemen van verkeerde beleggingsbeslissingen. Emoties kunnen leiden tot impulsief gedrag en ondoordachte beslissingen, wat kan leiden tot slechte beleggingsresultaten. Daarom onderstaand citaat van de Nederlandse belegger Rowan Nijboer.

“De beste belegger is een dode belegger”

Rowan Nijboer

Ik sluit mij helemaal aan bij deze quote. Beleg je in goed gefundeerde bedrijven en beleg je voor de lange termijn, dan hoeft emotie helemaal geen reden te zijn om een andere beleggingsbeslissing te maken als dat je origineel in je beleggingsstrategie hebt bedacht.

Welke emotie leiden tot slechte beleggingsbeslissingen?

Er zijn enkele emoties die vaak een negatief effect kunnen hebben op beleggingsbeslissingen:

Angst

Angst kan leiden tot het mijden van beleggingen of het te vroeg verkopen van beleggingen, zelfs als de fundamentele omstandigheden van het bedrijf of de markt gezond zijn. Dit kan leiden tot het missen van kansen om te profiteren van opwaartse bewegingen op de markt.

Huiverigheid

Sommige mensen kunnen terughoudend zijn om te beleggen vanwege angst om geld te verliezen. Dit kan leiden tot het niet beleggen in beleggingen die goede kansen bieden, wat kan leiden tot het missen van kans om te profiteren van opwaartse bewegingen op de markt.

Hebberig

Hebberig kan leiden tot het nemen van onverstandige beleggingen in de hoop op snelle winst. Dit kan leiden tot het beleggen in riskante of overhyped (of ook wel een FOMO genoemd) beleggingen, wat kan leiden tot verliezen.

Emotie bij beleggingen

Neem deze tips mee om je beleggingsemotie onder controle te krijgen

Emoties kunnen een belangrijke rol spelen bij beleggen, en het is belangrijk om te leren hoe je ermee om kunt gaan om succesvol te kunnen beleggen. Hier zijn enkele tips om emoties te beheersen tijdens het beleggen:

  1. Maak een beleggingsplan en volg dat op: Door een duidelijk beleggingsplan te hebben en je daaraan te houden, kun je emoties beter beheersen en gefocust blijven. Zoek naar bedrijven of beleggingen die bij je doelstellingen passen en bepaal hoeveel risico je bereid bent te nemen. Door je aan dit plan te houden, kun je emotionele beslissingen voorkomen.
  2. Neem pauzes: Als je constant bezig bent met beleggen, kan dit leiden tot emotionele uitputting. Neem daarom regelmatig pauzes om te ontspannen en je emoties te resetten. Dit kan helpen om overhaaste beslissingen te voorkomen.
  3. Zoek professioneel advies: Als je moeite hebt om emoties bij het beleggen te beheersen, kan het nuttig zijn om advies te zoeken van een professionele beleggingsadviseur. Zij kunnen je helpen om een beleggingsplan te maken dat bij je past en om emoties te beheersen tijdens het beleggen.
  4. Leer omgaan met verliezen: Verliezen zijn onvermijdelijk in de wereld van het beleggen. Het is belangrijk om te leren omgaan met verliezen en niet te laten leiden door emoties. Probeer verliezen te zien als leermomenten en focus op het verbeteren van je beleggingsstrategie voor de toekomst.
  5. Blijf realistisch: Houd rekening met het feit dat beleggen altijd bepaalde risico’s met zich meebrengt. Wees realistisch over wat je kunt verwachten van je beleggingen en laat je niet meeslepen door emoties of rooskleurige verwachtingen.

Door emoties te beheersen tijdens het beleggen, kun je beter gefocust blijven en beter geïnformeerde beslissingen nemen. Dit kan op de lange termijn helpen om je beleggingsdoelstellingen te bereiken.

You may also like

Laat een opmerking achter