Home » Waarom lange termijn beleggen de beste keuze is voor jou!

Waarom lange termijn beleggen de beste keuze is voor jou!

Door admin
0 Opmerking 1k Bekeken 15 Gelezen

Snap je niet waarom iedereen het altijd heeft over lange termijn beleggen? In dit artikel nemen we je mee in het gedachtegoed waarom lange termijn beleggen dat beste keuze is voor jou! Kort gezegd is beleggen op de lange termijn een zeer veilige beleggingsstrategie waar je jouw geld inzet in bedrijven of ETF’s die historisch gezien altijd zijn gestegen in waarde. Je hebt met beleggen op de lange termijn geen last van politieke beslissingen, oorlog of andere financiële crisissen. De beurs stijgt historisch altijd door en jij pakt deze winst mee.

Voordelen lange termijn beleggen

De meeste gemaakte opmerking op social media of andere kanalen als de beurs daalt is “Geeft niet, op de lange termijn komt het goed”. En dit is ook zo! Wij hebben nog 8 voordelen op een rij gezet met voordelen over het beleggen op de lange termijn.

1. Je hoeft minder om te gaan met emoties

Een van de grootste voordelen van lange termijn beleggen is dat het hebben van emoties en daar op handelen zijn geëlimineerd. Jij hebt een horizon gezet op 10 of misschien wel 40 jaar en daar ga jij je aan houden. Dat Poetin Oekraïne binnenvalt of dat Corona de hele wereld in lockdown heeft gezet maakt dan niet uit. Jij hoeft niet op gebeurtenissen te acteren. Je koopt je maandelijkse aandelen en zit de rit uit tot je je doel hebt bereikt. Mocht je extra tijd hebben om je druk te maken over je beleggingen, doe dit dan aan onderzoek van het bedrijf. Zijn de winsten nog goed, zitten er overnames aan te komen en wat doen de concurrenten. Op de lange termijn is dat veel interessanter dan wereld gebeurtenissen.

2. De lange termijn belegger heeft (bijna) altijd gelijk

Historisch gezien, als je je portefeuille voor de lange termijn inricht, heb je meer kans om geld te verdienen. Hoewel aandelen een kans van ongeveer 50-50 hebben om te stijgen of te dalen, kunnen aandelen alleen dalen tot € 0, maar ze kunnen onbeperkt stijgen. Als je de winnaars laat groeien, is de kans groot dat je op de lange termijn je portefeuille in waarde zult zien stijgen.

3. Compounding werkt in uw voordeel

Door aandelen voor de lange termijn te kopen, kun je profiteren van compounding of de mogelijkheid om uw winst (bijvoorbeeld dividenden) in de loop van de tijd te herinvesteren om een nog groter winstpotentieel te genereren. Tijd is je grootste vriend als belegger, en het kunnen herinvesteren van een dividend tegen 3% kan een groot verschil maken in het vermogen na je pensionering.

Als voorbeeld, verdien je 3% rendement op je aandelen en haal je deze winst er ieder jaar uit dan zal het 33 jaar duren voor je je starterskapitaal eruit hebt gehaald. Hiervan gaan we uit dat je ook geen dividend of groei eruit haalt. Maar investeer je deze winsten in meer aandelen van hetzelfde bedrijf, dan zou je je starterskapitaal al in 23 jaar verdubbelen!

4. Het is de meeste simpele strategie

Een van de grootste aspecten van lange termijn beleggen is dat iedereen het kan doen. Er is geen Warren Buffett voor nodig om een portefeuille van goed gerunde bedrijven uit te kiezen en ze 10, 20 of 50 jaar vast te houden. Natuurlijk zul je niet altijd gelijk hebben, maar maak je geen zorgen, zelfs de grootste beleggers hebben het een derde van de tijd mis – of zelfs nog meer. Maar met lange termijn beleggen is er geen gedoe over het leren van verschillende handelsstijlen of platforms, omdat je geen “actieve handelaar” zult zijn.

5. Je slaapt ’s nachts beter

Geen stress of zorgen over wat de beurs morgen weer gaat doen. Je hoeft niet meteen de aandelen koersen na te kijken op het moment dat je ’s ochtends wakker wordt. Met een lange termijn portefeuille heb je ongetwijfeld kwaliteit bedrijven uitgekozen en deze zijn vaak al niet erg volatiel. Door dividend betalende bedrijven te zoeken kun je de volatiliteit nog een heel stuk verlagen. En dit allemaal om ’s nachts lekker door te kunnen slapen!

6. Het is gemakkelijk om je beleggingsfouten te corrigeren

Een van de belangrijke aspecten van lange termijn beleggen is dat het je in staat stelt om sommige of alle fouten te corrigeren. Je hoeft je alleen vast te houden aan bedrijven die een sterke groei laten zien. Mochten de tijden wat zwaarder worden door wereld omstandigheden dan is het zaak om nog eens goed onderzoek te doen naar het bedrijf. Is daar niks aan veranderd, dan hoeft jouw beleggingsplan ook niet aangepast te worden. Het laten doorlopen van je winnaars compenseert op de lange termijn ook de verliezers.

7. Commissies zijn een bijzaak

Als actieve handelaar zijn transactiekosten (commissies aan de broker) ontzettend belangrijk. maar voor jou als lange termijn belegger is het totaal niet interessant. Voor die paar transacties per jaar die je gaat maken hoef je je geen zorgen te maken. Maandelijkse kosten aan een broker daarentegen weer wel. Zorg dat je broker is aangepast aan de beleggingsstrategie die jij aangaat.

8. Je beleggingsrisico daalt

Tot slot vermindert beleggen op de lange termijn je beleggingsrisico door gemiste kansen weg te nemen. Proberen om op het juiste moment in en uit de markt te duiken, kan ertoe leiden dat je grote opkomende dagen in de markt mist. Een studie samengesteld door J.P. Morgan Asset Management met behulp van gegevens van de grootste bewegingen van de S&P 500 tussen 31 december 1993 en 31 december 2013 toonde aan dat het blijven beleggen alle 20 jaar een rendement van 483% zou hebben opgeleverd voor beleggers. Het missen van alleen de 10 grootste bewegingen omhoog in die tijdspanne zou uw rendement hebben teruggebracht tot slechts 191%. Mis de 30 beste dagen in een periode van 20 jaar en uw rendement was minder dan 20%. Het punt is dat geïnvesteerd blijven je risico op het mislopen van de grote winsten vermindert.

“The most important quality for an investor is temperament, not intellect.”
Warren Buffett

Nadelen lange termijn beleggen

Na het lezen van alle voordelen, vraag je je misschien af of er ook nog nadelen aan lange termijn beleggen zitten? Die zijn er zeker! Het zijn er wel een stuk minder dan de voordelen van lange termijn beleggen, maar het zijn er een paar.

Door actief beleggen kan je hoger rendement halen.

Lange termijn beleggen kan behoorlijk wat geduld vereisen van de belegger. Uiteindelijk maak je winst, maar het duurt jaren! Ga je actief beleggen dan je kun je een hoger rendement halen en ook veel sneller. Je speelt in op de huidige wereld situatie en koopt voor een aandeel populair wordt en verkoopt het als deze op de top staat. Klinkt makkelijk toch? Helaas is het niet zo makkelijk als het hier staat, maar iedere belegger gaat het toch een keer proberen.

Voor je een portefeuille hebt opgebouwd heb je veel onderzoek gedaan

 Voor je lange termijn portefeuille ga je opzoek naar de beste bedrijven die nog jaren rendement opleveren. Het kost dus wat tijd voor je dit allemaal op een rijtje hebt. Met korte termijn beleggen heb je hier een stuk minder last van. Je koopt en verkoopt een aandeel op nieuws en eventueel een technische analyse.

Slechte bedrijven zullen altijd uitdraaien op verlies op lange termijn

Heb je in je onderzoek een verkeerde keuze gemaakt om voor de lange termijn een “slecht” bedrijf aan te schaffen dan zal je deze altijd met een verlies afschrijven. Op de korte termijn kun je nog wel eens gelijk hebben, wie weet steeg het aandeel nog 5 jaar door. Maar op lange termijn zal een slecht aandeel altijd zakken.

Wallstreet

Zet de stap naar lange termijn beleggen!

Ben je zover dat je echt voor de lange termijn wilt? Goed zo, wij zijn er van overtuigd dat dit de beste keuze is! Maar voor je jezelf hieraan gaat committeren toch nog een stappenlijst met vragen die je kunt doorlopen om te zien of je overal wel aan gedacht hebt.

Stappenplan lange termijn beleggen

 1. Bepaal je financiële doelstellingen

  Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om uw financiële doelstellingen te bepalen. Dit kan helpen om te bepalen hoeveel risico je kunt en wilt nemen en welke beleggingen het beste bij je passen.

 2. Bepaal je risicotolerantie

  Je risicotolerantie is de hoeveelheid risico die je comfortabel kunt nemen bij het beleggen. Het is belangrijk om je risicotolerantie te bepalen voordat je begint met beleggen, zodat je beleggingen kunt kiezen die passen bij je specifieke behoeften.

 3. Maak een gediversifieerd beleggingsportefeuille

  Een gediversifieerd beleggingsportefeuille is een verzameling van verschillende beleggingen die het risico verminderen door het spreiden van verschillende sectoren. Door je beleggingsportefeuille te diversifiëren, kunt je profiteren van de opwaartse trend van de markt zonder te veel risico te nemen.

 4. Discipline

  Lange termijn beleggen vereist discipline om te blijven beleggen, zelfs als de markt wisselvallig is. Het is belangrijk om te blijven vasthouden aan uw beleggingsstrategie en niet te reageren op korte termijn volatiliteit.

 5. Zoek professioneel advies

  Als je niet zeker weet hoe je het beste kunt beleggen voor de lange termijn, kan het nuttig zijn om advies te vragen aan een financieel adviseur of andere professionele partij. Zij kunnen je helpen om een beleggingsstrategie op te stellen die past bij je specifieke behoeften en doelstellingen. Let wel op, deze partijen vragen geld voor hun diensten en het hoogste rendement valt nog altijd te halen als je het beheer van je portefeuille zelf doet.

You may also like

Laat een opmerking achter