START MET BELEGGEN - IN 9 STAPPEN

Start met beleggen geld

Inleiding - beginnende beleggers

Beurspunt is er voor de beginnende en gevorderde belegger om je de wegwijs te maken in het beleggerslandschap. Er zijn ontzettend veel zaken die jij jezelf eigen zal moeten maken de komende tijd. Met ons blog en deze instructie hopen we jou het beleggen een stuk aangenamer te maken. Beleggen is niet ingewikkeld, maar het is wel goed om te weten wat je doet. Ik heb al fouten gemaakt, maar door hiervan te leren en ze te delen kun je voorkomen dat jij het zelfde doet.

Start met beleggen

Stap 1 - Bepaal je beleggingsdoelen

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om te bepalen wat je doelen zijn met beleggen. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn geld verdienen of ben je op zoek naar een lange-termijnbelegging? Het antwoord op deze vraag kan bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij je past en welke beleggingsproducten je het beste kunt overwegen.

 

 

Mijn beleggersdoel als voorbeeld:

Ik ben gaan beleggen omdat ik een passief inkomen wil realiseren. Het idee dat je een constante geldstroom kunt genereren zonder daar fysiek werk voor hoef te doen trekt mij al jaren. Nog niet eens omdat ik de droom heb om te stoppen met werken, maar de keuze hebben om wel of niet te werken is mijn beleggersdoel.

 

ZZP voorbeeld:
Je werkt als ZZP’er en je moet een eigen pensioen opbouwen. Zeer veel voorkomend in Nederland. Je doel is niet om voor je 67ste levensjaar al winst uit je beleggingen te halen, maar juist op de dag dat je stopt met werken wil je kunnen genieten van een zelf opgebouwd pensioen. Jouw beleggersdoel ligt dan ver in de toekomst en hierdoor zal je een andere strategie toepassen dan ik.

 

Snelle winst maken:

Dan heb je nog de beleggersdoelen van de snelle jongens. Ik ga beleggen om miljonair te worden binnen nu en één jaar. Dan zal je al snel uitkomen in de cryptocurrency wereld en daar is dat inderdaad mogelijk. Alleen de kans dat het niet gebeurt en je het geld kwijt bent is ook zeer groot. Maar is jouw beleggersdoel op zeer korte termijn heel rijk worden, dan zal hier een risico tegenover staan en je moet bereid zijn om deze te durven nemen.

Stap 2 - Bepaal je budget

Bepaal vervolgens hoeveel geld je kunt en wilt investeren. Houd rekening met je financiële situatie en zorg ervoor dat je voldoende geld hebt om je dagelijkse uitgaven te betalen en te voorzien in noodsituaties. Bepaal een budget per maand dat jij wilt investeren in aandelen. Geld wat je investeert wat je eigenlijk niet kunt missen is een van de meeste gemaakte fouten. Denk je op korte termijn winst te maken en valt het toch tegen, dan kun je persoonlijk behoorlijk in de problemen komen. 


Het is ook verstandig om te bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen met je beleggingen. Hoe hoger het risico, hoe groter de kans op hogere opbrengsten, maar ook op verliezen.

Beleggingsrisico's

Beleggen zonder zweetdruppels: Verlaag je beleggingsrisico

Ik ken het maar al te goed, je wilt graag instappen op de beurs maar je kan nog niet goed inschatten wat het risico gaat zijn. Het gaat ten slotte wel om het spaargeld waar jij hard voor hebt gewerkt.

Stap 3 - Kies een beleggingsproduct

Er zijn verschillende beleggingsproducten waaruit je kunt kiezen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en vastgoed. Elk van deze producten heeft zijn eigen kenmerken en risico’s, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken wat het beste bij je past.

 

 

Aandelen: Aandelen zijn een belang in een bedrijf. Als je aandelen koopt, word je mede-eigenaar van het bedrijf en heb je het recht om mee te stemmen op belangrijke besluiten. Aandelen zijn een van de meest risicovolle beleggingsproducten, maar ze kunnen ook leiden tot hoge opbrengsten. In mijn voorbeeld portefeuille zal je deze het meeste vinden.

 

 

Obligaties: Obligaties zijn leningscontracten tussen een lenende partij (de belegger). Als je in obligaties belegt, leen je geld uit aan de lenende partij en ontvang je daarvoor rente. Obligaties zijn in de geschiedenis van beleggen altijd gekenmerkt als een veilige optie tegenover aandelen. Tegenwoordig geldt dat haast niet meer, je markt van obligaties is net zo volatiel als aandelen. Het rendement van obligaties kan wel een stuk lager zitten.

 

 

Beleggingsfondsen: Beleggingsfondsen zijn collecties van verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Als je in een beleggingsfonds belegt, koop je een deel van het fonds en neem je deel in de opbrengsten van het fonds. Beleggingsfondsen kunnen een goede optie zijn voor beginners omdat ze diversificatie bieden en je niet zelf hoeft te kiezen welke beleggingen je wilt maken.

 

 

Vastgoed: Beleggen in vastgoed houdt in dat je geld investeert in onroerend goed, zoals huizen of appartementen. Je kunt in vastgoed beleggen door het te kopen en te verhuren of door het te kopen en te verkopen wanneer de waarde ervan is gestegen. Beleggen in vastgoed kan een rendabele optie zijn, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals het risico op waardevermindering en het risico op huurachterstallen.

Wat is een beleggingsfonds

Wat is een beleggingsfonds – De verschillende eigenschappen!

Beleggingsfondsen zijn collectieve beleggingsproducten waarbij beleggers hun geld poolen om te beleggen in een divers portefeuille van onderliggende beleggingen, zoals aandelen, obligaties en vastrentende waarden.

Stap 4 - Open een beleggingsrekening

Als je een plan hebt gemaakt is het tijd om een beleggingsrekening te open. Dit doe je bij een “broker”. Er zijn ontzettend veel brokers waar jij aandelen kunt kopen. Het openen van een beleggersrekening is eenvoudig en kan online worden gedaan bij een bank of een online beleggingsplatform. Je zult een aantal persoonlijke gegevens moeten verstrekken, zoals je naam, adres en geboortedatum, en je zult ook een bewijs van identiteit moeten overleggen. Sommige beleggingsplatforms kunnen ook een credit check uitvoeren voordat ze je toestaan om een rekening te openen.

 

Wij supporten ten alle tijden het zelf in beheer nemen van je aandelen en het niet uitbesteden aan een bank. Hieronder de 3 beste keuzes van brokers om je beleggingsrekening te openen.

 

Heading Title

DeGiro

DeGiro is een Nederlandse broker die beleggers toegang geeft tot een groot aantal financiële producten, waaronder aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, opties en futures. DeGiro is opgericht in 2013 en is sindsdien snel gegroeid tot een van de grootste brokers in Nederland.

BUX

Dit is een Nederlandse Broker met een mobiele broker platform. Zeer overzichtelijk app wat het beleggen voor beginners makkelijk maakt. je kunt voor de meeste aandelen en ETF’s Bux Zero gebruiken en dan betaal je geen transactiekosten. Ik heb mijn Nederlandse aandelen ook bij deze broker staan.

Interactive Brokers

Dit is een semi professionele broker. Grote speler in de wereld en veel beleggingen worden bij IBKR geplaatst. Je hebt een zeer uitgebreid aanbod aan bedrijven en ook BDC’s, Prefs, CEF’s en babybonds. Alles wat nodig is om een passief inkomen portefeuille te maken! Transactiekosten vallen mee.

Stap 5 - Je eerste aankoop

Zodra je een beleggingsrekening hebt geopend, kun je je eerste belegging doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door aandelen te kopen of door geld te storten in een beleggingsfonds. 

 

Het kan spannend zijn om je eerste aankoop te doen, zeker als je een dividend portefeuille wilt gaan opbouwen. Vertrouw je het bedrijf nog niet helemaal, weet je niet zeker of het dividend wel echt in je portefeuille erbij gaat komen? Onze tip is om het dan gewoon eens te proberen. Koop een pluk aandelen, controleer de ex-dividenddatum en de betaaldatum en check je portefeuille. 

 

Bij Bux en DeGiro krijg je netjes een pop-up bericht als het dividend is gestort. Bij Interactive Broker moet je iets verder kijken op het platform. 

 

Stap 6 - Volg je beleggingen

Dagelijks of zelfs ieder uur van de dag kijken hoe je beleggingen ervoor staan is helemaal niet nodig. Maar het is wel belangrijk om je beleggingen regelmatig te volgen. Dit kan namelijk helpen om te zien hoe je beleggingen presteren en om te bepalen of aanpassingen nodig zijn. Houd ook rekening met eventuele veranderingen in je financiële situatie of doelen en pas je beleggingsstrategie daar indien nodig op aan. 


Bux, DeGiro en Interactieve Brokers hebben alle zeer duidelijke overzichten van je portefeuille. Ik gebruik zelf meerdere brokers en om een all-in-one overzicht te hebben van mijn investeringen gebruik ik de applicatie Stock Events. Daar kun je alle aandelen in vinden en een totaal overzicht maken. Ook laat deze app duidelijk zien wanneer bedrijven dividend gaan betalen. Voor een inkomsten portefeuille een must have!

Stock events

Stap 7 - Wees geduldig

Beleggen is een lange-termijnstrategie en het kan tijd kosten voordat je opbrengsten ziet. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te blijven volharden, zelfs als je beleggingen tijdelijk in waarde dalen. Probeer ook niet te snel te reageren op kortetermijnontwikkelingen op de markt en blijf je doelen voor ogen houden.

OVER BEURSPUNT.

Beurspunt - Thomas van Oosterom

Beurspunt - Thomas van Oosterom

Leuk dat je op het blog van Beurspunt terecht bent gekomen.  Op dit blog deel ik mijn ervaringen op de beurs en het opbouwen van een passief inkomen.


Handelen op de beurs is echt niet ingewikkeld en ik wil jou laten zien dat jij dit prima zelf kunt. Bekijk mijn live portefeuille en de keuzes voor bepaalde aandelen.  


Lees in dit artikel wat ik tot nu toe heb gedaan voor het opbouwen van een passief inkomen.

Onze pagina's